Kaipaako yrityksesi apua poikkeustilasta selviytymiseen?

Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa. Koronaviruspandemia sekä siitä johtuvat poikkeustoimet ovat saattaneet monet yritykset taloudellisiin vaikeuksiin, ja useiden yritysten liiketoiminta on tällä hetkellä vaakalaudalla.

Vallitseva poikkeustila on vaikuttanut erityisen negatiivisesti majoitus- sekä ravintola-alan toimijoihin, jotka ovat käytännössä joutuneet pysäyttämään liiketoimintansa ainakin hetkellisesti. Toisaalta moni muukin toimija on kohdannut toiminnassaan käytännössä ylitsepääsemättömiä esteitä, vakiintuneenkin asiakas- ja kassavirran kadottua vain päivissä.

Monet yritykset ovat sopineet suorista helpotuksista vuokriin sekä muihin yrityksen maksuihin tai saaneet sopimuskumppaneiltaan lisää maksuaikaa. Tällaiset toimenpiteet eivät kuitenkaan usein ole riittäviä yrityksen taloudellisen selviytymisen varmistamiseksi.

Suomen valtio on päättänyt tukea tilanteen vuoksi taloudellisessa ahdingossa olevia yrityksiä Business Finlandin, ELY-keskusten sekä kuntien kautta haettavilla avustusrahoituksilla, joita yritysten ei tarvitse maksaa takaisin. Mainitut tukimallit on rajattu yritysten koon sekä yritysmuodon perusteella. Rahoituksilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia.

Business Finlandilta tukea pk- ja midcap-yrityksille

Business Finland tarjoaa häiriötilanteisiin tarkoitettua rahoitusta. Business Finlandin tarjoama rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville 6-250 henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Lähes kaikkien toimialojen toimijat voivat hakea kyseistä rahoitusta.

Mainittu rahoitus on avustusta, jota yrityksen ei tarvitse maksaa takaisin. Business Finland tarjoaa kaksi erilaista rahoitusvaihtoehtoa, joita ei kuitenkaan voi hakea samanaikaisesti. Yrityksille tarjotaan enintään 10 000 euron suuruista ns. esiselvitysrahoitusta sekä enintään 100 000 euron suuruista ns. kehittämisrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin.

Esiselvitysrahoitusta voidaan käyttää uusien liiketoimintojen, korvaavien alihankintaketjujen tai tuotannon organisoimisen selvittämiseen ja suunnittelemiseen koronaviruksen aiheuttamassa häiriötilanteessa sekä sen jälkeen. Kehittämisrahoitus on tarkoitettu mahdollisesti esiselvityksessä suunniteltujen kehittämistoimenpiteiden toteuttamiseen.

Rahoitushakemuksessa on ilmoitettava projektin kustannusarvio, johon voi sisällyttää myös oman henkilöstön palkkakustannuksia sekä muita kustannuksia, myös vuokrakustannuksia.

Pienille yrityksille avustusta ELY-keskukselta

Mikäli yrityksessä työskentelee vähemmän kuin kuusi työntekijää, voi yritys hakea avustusta ELY-keskukselta. Myös ELY-keskuksen myöntämät rahoitukset ovat tarkoitettu tilanneanalyysin tekemiseen sekä kehittämistoimenpiteisiin. Rahoitusten enimmäismäärä vastaa Business Finlandin myöntämää häiriötilanteiden rahoitusta.

Yksinyrittäjät eivät tämän artikkelin kirjoittamishetkellä (2.4.2020) vielä kuulu edellä mainittujen tukimuotojen piiriin. Rahoitusmahdollisuus yksinyrittäjien tueksi on valmisteilla ja sitä tulevat tarjoamaan kunnat.

Ilmaista konsultaatiota poikkeustilasta selviämiseen

Me Visma Legalissa olemme päättäneet, että haluamme tukea taloudellisessa ahdingossa olevia varsinaissuomalaisia yrityksiä tarjoamalla pro bono, eli ilmaiseksi, yhden (1) tunnin mittaisen konsultaation meneillään olevasta kriisistä selviämiseen. Käytännössä voimme tarjota yrityksellenne apua tukihakemuksen laatimisessa tai mikäli tämä on jo tehty, voimme tarjota esimerkiksi työoikeudellista neuvontaa tai muuta oikeudellista neuvontaa, joka auttaisi yritystänne selviytymään tässä haastavassa tilanteessa.

Mikäli olet kiinnostunut tällaisesta avusta, voit olla yhteydessä osoitteeseen: vismalegal@visma.com.

Pystymme tarjoamaan pro bono -avun ensimmäiselle 100:lle yritykselle, joten otathan meihin yhteyttä pikaisesti! Otamme yhteydenotot vastaan saapumisjärjestyksessä.

Artikkeli on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä, 16.4.2020 julkaistussa numerossa.

Visma Legal on luotettu lakialan ammattilainen, joka palvelee sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Olemme Varsinais-Suomen suurin lakitoimisto ja palveluksessamme on yli 20 lakiasiantuntijaa. Visma Legal on osa kasvavaa pohjoismaista Visma-konsernia.

Visma Legalin asiantuntijat palveluksessasi

Tutustu lakimiehiimme ja ota yhteyttä