Työn määrä yrityksessä vähentynyt? – Irtisanomisperusteena taloudelliset ja tuotannolliset syyt

Vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi työsopimusten irtisanominen tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä on koskettanut yhä useampaa yritystä. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt irtisanomisperusteena on työnantajan suojakeino vaikeassa tai muuttuvassa tilanteessa. Jokaisen työnantajan tulisi kuitenkin muistaa, että mikä tahansa työn vähentyminen tuotannollisilla tai taloudellisilla syillä ei riitä irtisanomisperusteeksi.

Työnantajan oikeus päättää yritystoiminnan laajuudesta

Tyypillinen tuotannollinen tai taloudellinen peruste irtisanoa työntekijä on esimerkiksi yrityksen tuotteiden kysynnän laskusta johtuva työn vähentyminen. Työn vähentyminen voi johtua kuitenkin myös työnantajan omasta toimenpiteestä. Ei tulekaan unohtaa, että työnantajalla on oikeus tehostaa toimintaansa uudelleenjärjestelyillä.

Työn vähentyminen voi johtua esimerkiksi jostain toiminnon luopumisesta, jolloin työnantajalle syntyy oikeus irtisanoa järjestelyn myötä työtehtäviä vaille jääneet työntekijät. Onkin työnantajan käsissä, missä laajuudessa yritystoimintaa harjoitetaan.

Olennainen ja pysyvä työn vähentyminen

Mikä tahansa työn vähentyminen ei kuitenkaan riitä irtisanomisperusteeksi. Työn on nimittäin vähennyttävä olennaisesti ja pysyvästi. Jos vähentyminen on vain tilapäistä, kyseeseen voi lähinnä tulla työntekijän lomautus – ei työsuhteen irtisanominen. Lomautuksesta poikkeusaikana olemme kirjoittaneet aiemmassa blogikirjoituksessamme, johon pääset tutustumaan täällä.

Työnantajan vastuulla on myös seurata, että työ on edelleen olennaisesti vähentynyt työsuhteen päättymishetkellä eli irtisanomisajan päätyttyä. Jos näin ei ole, työnantajan on peruutettava irtisanominen.

Työsopimuslaissa on työnantajalle vielä muutama huomioitava seikka. Irtisanottaessa työntekijää taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä, työnantajan tulee ensin tarjota työntekijälle muita vastaavia työtehtäviä tai kouluttaa työntekijä mahdolliseen muuhun tehtävään, jos sellaisia on tarjolla.

Lisäksi työnantajan on hyvä huomata, että mikäli työn määrä kasvaa neljän kuukauden kuluttua työntekijän irtisanomisesta, työnantajan on ensisijaisesti tarjottava samankaltaisia työtehtäviä kyseiselle irtisanotulle työntekijälle. Vasta sen jälkeen voidaan työtä tarjota täysin uusille työnhakijoille.

Kolme neuvoa, joilla vältyt laittomalta irtisanomiselta

  1. Varmista irtisanomisperusteiden olemassaolo työsuhteen päättymishetkeen asti. On työnantajan vastuulla varmistua, että työ on edelleen olennaisesti vähentynyt työsuhteen päättymishetkellä. Varmista siis vielä irtisanomisajan päättyessä, että työ on edelleen olennaisesti vähentynyt. Jos havaitset työmäärän kasvua, peruuta irtisanominen.
  2. Muista työn tarjoamis- ja koulutusvelvoite. Varmista, ettei tarjolla ole muuta vastaavaa työtä tai työtä, johon työntekijä voitaisiin kouluttaa. Jos yrityksen sisältä löytyy tällaisia mahdollisuuksia, tarjoa näitä töitä työntekijälle ennen irtisanomista.
  3. Huomioi takaisinottovelvoite. Jos neljän kuukauden sisällä työntekijän irtisanomisesta työn määrä jälleen kasvaa, älä rekrytoi uusia työntekijöitä ennen kuin olet tarjonnut työtä irtisanotulle työntekijälle.

 

Mikäli kaipaat neuvoa työoikeudellisissa asioissa, älä epäröi ottaa yhteyttä Visma Legalin lakimiehiin. Suorat yhteystietomme ja erityisosaamisalueemme löydät täältä. Mikäli et tiedä, keneen ottaisit yhteyttä, voit jättää yhteydenottopyynnön täällä. Yhteydenottopyyntö ei velvoita sinua mihinkään.

 

Artikkelin on kirjoittanut Oona-Maria Kultti ja se on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä, 17.6.2021 julkaistussa numerossa.

Visma Legal on luotettu lakialan ammattilainen, joka palvelee sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Olemme Turun KOP-kolmiossa toimiva lakitoimisto ja palveluksessamme on noin 15 lakiasiantuntijaa. Visma Legal on osa kasvavaa pohjoismaista Visma-konsernia.

Visma Legalin asiantuntijat palveluksessasi

Tutustu lakimiehiimme ja ota yhteyttä