Yrittäjä – älä ole talousrikollinen

Yrittäjäksi voi ryhtyä kuka vain ilman sen suurempaa tietoa siitä, mistä todella on vastuussa ja ennen kaikkea niistä seurauksista, joita omien velvoitteiden laiminlyönnillä voi aiheutua. Vastuusta ei vapaudu sillä, että syystä tai toisesta ei osaa tai tunne velvollisuuksiaan.

Silloin tällöin, erityisesti pk-kentällä, missä ei välttämättä ole raudanlujaa osaamista ja tietoa syistä ja seurauksista, tehdään suuria virheitä yhtiön varojen käytössä. Voi käydä jopa niin, että kaikki velvoitteensa vuosikymmeniä hyvin hoitaneesta yrittäjästä tuleekin tahattomasti talousrikollinen.

Perusasioita yrityksen varojen käytöstä

Vahva pääsääntö on, hieman kärjistäen, että firman varojen kaiken käytön täytyy palvella liiketoiminnan varsinaista tarkoitusta eli voiton tuottamista. Jos yrityksen kirjanpidosta alkaa löytyä selvittelytilejä tai saamisia osakkailta, on syytä kuunnella varoituskellojen kilinää ja ryhtyä toimenpiteisiin niiden poistamiseksi.

Yhtiö ei voi lainata rahaa kenelle tahansa eikä millä tahansa ehdoilla. Jos yrityksen omaisuutta lähdetään myymään, se tulee tapahtua markkinaehtoisesti, ei alihintaisesti. Lisäksi kauppahinta tulee suorittaa yhtiölle eikä sitä saa käyttää esimerkiksi yrittäjän omien velkojen kuittaamiseen. Yhtiön varoja ei siis voi käyttää yksityismenoihin.

Minkälainen varojen käyttö on hyväksyttävää?

Yrityksen varojen huolimaton käyttö ei tarkoita sitä, ettei yrittäjällä olisi oikeutta saada palkkaa tekemästään työstä. Tämä oikeus on olemassa aina riippumatta siitä, onko kassa miten kireällä. Sen sijaan sillä on merkitystä, miten suurta palkkaa nostetaan.

Muilta osin olennaista on se, että varojen käytön ajankohdan parhaan tiedon valossa voidaan jälkikäteen arvioida varojen käytöllä olleen jokin hyväksyttävä peruste. Jos rakennusalan yritys käyttää rahoja esimerkiksi hevosten ostamiseen, on kovin vaikea perustella varojen käytöllä olleen hyväksyttävää syytä.

Mitä varojen käyttöön liittyvistä puljauksista seuraa?

Käytännössä konkurssi on sellainen tilanne, missä viimeistään aletaan tarkemmin tutkimaan ja arvioimaan varojen käyttöä. Poliisille tehtävä tutkintapyyntö kuuluu konkurssissa pesänhoitajan velvollisuuksiin, joten käytännössä se tehdään aina tilanteessa kuin tilanteessa. Jos varojen käyttö ei ole ollut asianmukaista, tulevat tässä tekstissä esitetyt tilanteet arvioitavaksi velallisen epärehellisyytenä tai velkojansuosintana.

Mikäli kaipaat lisätietoa tai neuvoja yrityksen varojen käytöstä, älä epäröi ottaa yhteyttä suoraan lakimiehiimme. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön lomakkeella. Yhteydenottopyyntö ei velvoita sinua mihinkään. Keskustelu talousrikoksista jatkuu myös LakiCast-podcastissa (jakso 5), jonka löydät muun muassa Spotifysta!

Artikkelin on kirjoittanut lakimies Mika-Petteri Erkkilä ja se on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä, 18.2.2021 julkaistussa numerossa.

Visma Legal on luotettu lakialan ammattilainen, joka palvelee sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Olemme Varsinais-Suomen suurin lakitoimisto ja palveluksessamme on noin 20 lakiasiantuntijaa. Visma Legal on osa kasvavaa pohjoismaista Visma-konsernia.

Visma Legalin asiantuntijat palveluksessasi

Tutustu lakimiehiimme ja ota yhteyttä